Drie inzichten waarmee je stress kunt verminderen

Soms heb je het gevoel dat alles in het leven je overkomt. Je voelt je geleefd en hebt het gevoel dat jij niet meer aan het roer staat. Het kan dan gebeuren dat stress de overhand neemt. Je voelt je opgejaagd, je kunt je slechter concentreren of je wordt vergeetachtig.

Niets zou fijner zijn dan een knop vinden waarmee je de stress kunt verminderen. Die knop bestaat helaas niet, maar het goede nieuws is dat er wel manieren zijn stress te verminderen. In dit artikel 3 inzichten die jou helpen stress te verminderen. 

Inzicht 1: Stress is normaal en hoort bij het leven

Het eerste inzicht is dat stress ervaren normaal is. Het hoort bij het leven, en een stressvrij leven is bijna onmogelijk. Wanneer je minder last wil hebben van stress, is een eerste stap om te accepteren dat het er is. Dat is niet altijd makkelijk. Enkele overtuigingen die veel mensen herkennen:  

  • Gestrest zijn is een teken van zwakte 
  • Je kunt het beter niet laten merken aan mensen als je last van stress hebt
  • Ik heb niet genoeg reden om gestresst te zijn  
  • Het leven zou eigenlijk stressloos moeten zijn   

Het gevolg van deze overtuigingen is dat we gevoelens van stress proberen te onderdrukken of zelfs ontkennen.  Het gevolg hiervan is dat stress hoger oploopt doordat je er niet voldoende bij stil staat of wil staan. Stress die je niet aanpakt omdat je deze ontkent of bagatelliseert zal langzaam oplopen, en kan tot vervelende stressklachten leiden. 

Inzicht 2: Stress is te beinvloeden 

Stress is te beïnvloeden. Als je er midden in zit is dat vaak moeilijker te beseffen. Dit komt omdat een gestresst brein steeds meer moeite heeft om dingen van een afstand te bekijken. Terwijl je je vastbijt in een probleem op je werk, een deadline die je nog moet halen of een to-do lijst waar maar geen einde aan komt, lukt het steeds minder goed om je gedachten op een rij te krijgen. 

Stress kun je op veel verschillende manieren verminderen. Daarover kun je op deze website veel nuttige tips en info vinden. Vaak ben je geneigd om bij gevoelens van stress een specifiek probleem aan te wijzen. Als voorbeeld: je baas op je werk stelt hoge eisen aan je, en je ervaart hierdoor een hoge werkdruk. Je zult geneigd zijn om veel van je mentale energie te steken in nadenken over dit probleem, en de oplossing moeilijk vinden. Het gedrag van je baas kun je namelijk niet zomaar veranderen. 

Stress is een wisselwerking tussen je omgeving en jouzelf. Dat jij stress ervaart door het contact met je baas heeft niet alleen met je baas te maken, maar ook jouw gevoelens, gedachten, eerere ervaringen en je manier van omgaan met de situatie. Als je op onderzoek uitgaat waar precies de stress vandaan komt, kom je er achter dat er misschien veel mer factoren meespelen die er voor zorgen dat je stress ervaart. 

Stress kun je onder andere verminderen door: invloed te krijgen op je eigen gedachten, zorgen voor voldoende herstelmomenten door de dag heen, vroege stresssignalen te herkennen, je richten op je eigen invloed, zorgen voor sociale steun, je fit voelen en geloven in je eigen oplossingsvermogen. 

Inzicht 3: Stress betekent groei

Stress wordt helaas nog al te vaak als iets negatiefs gezien. Stress is iets waar we vanaf willen, waar we last van hebben. Het klopt dat te veel (chronische) stress niet goed voor je is, en zelfs serieuze gezondheidsklachten kan geven. Wat je echter niet moet vergeten is dat stress je ook iets kan vertellen. Op het moment dat je stress ervaart is zijn je lichaam en geest je aan het helpen om iets te overwinnen. Je bent tijdelijk sterker, meer gefocust en doelgerichter dan je in je normale toestand bent. Op die manier kijken naar stress heeft zelf invloed op hoe je stress fysiek ervaart.  

Al met al kunnen deze inzichten je gevoelens van stress echt verminderen.  Je kunt je verbazen over hoeveel invloed bepaalde inzichten of overtuigingen hebben op je stresslevel, en de fysieke effecten er van. Door je gedachten en ideeën te veranderen, verandert je lichamelijke reactie mee. 

Zelf aan de slag met drie inzichten om stress te verminderen 

Probeer deze inzichten je eigen te maken en ervaar wat dit voor jou kan betekenen. Kijk eens of je stress kunt zien als onderdeel van het leven. Niet als iets waar je vanaf moet, maar als iets waar je misschien wat beter en gezonder mee om wil gaan. Ga eens na op welke manier jij stress probeert te beïnvloeden, en of er misschien meer manieren zijn die je nu nog niet gebruikt? Probeer eens stil te staan bij de manier waarop stress jou helpt te groeien. 

 Ga voor jezelf eens na: 

  • Herken jij de overtuigingen over stress? 
  • Hoeveel manieren ken ik (en gebruik ik) om stress te beïnvloeden?
  • Hoe helpt mijn huidige stress mij te groeien?

Laat hieronder je reactie achter

Oefeningen voor minder stressZelf je stress verminderen met deze 3 inzichten