Wat ik doe

 Ik help zorgmedewerkers bij (het voorkomen van) stressklachten, een hoge werkdruk of wanneer zij dreigen uit te vallen. Ik begeleid hen om zelf betere keuzes te maken bij het voorkomen of verminderen van deze klachten. Zodat zij met plezier energie kunnen (blijven) werken in de zorg.

Wat je als deelnemer van mij kunt verwachten

Omdat iedereen anders is, bied ik geen hapklare oplossing. Wel werk ik met een stappenplan waarin ik je begeleid om: stresssignalen te herkennen en te gaan begrijpen hoe ze een negatief effect op je kunnen hebben.

Vanuit verschillende perspectieven werken we vervolgens aan de beste manieren voor jou om je veerkracht te beïnvloeden. Dit zijn 5 perspectieven, ik noem deze de FOCUS factoren. Je haalt hier uit wat voor jou passend is en gaat zelf aan de slag met je belangrijkste doelen. De FOCUS factoren bieden een belangrijke leidraad om te ontdekken waar jij het beste aan kunt werken.

Het eindresultaat is voor iedereen anders. De intake is een belangrijk moment om het gewenste einddoel vast te stellen. Soms is dat nog niet helder en help ik je daarmee, soms blijkt deze tijdens een traject steeds helderder te worden. Omdat het startpunt voor iedereen anders is, is ook het eindresultaat voor iedereen anders.

Waar ik in geloof

Soms wordt me gevraagd welke garanties ik kan geven op het eindresultaat. Nou daar komt ie: als ik heel eerlijk ben, kan ik er niet een geven. Ik werk namelijk met mensen. En in mijn wereld zijn mensen allemaal anders, hebben ze allemaal andere neigingen, andere vragen en oplossingen.

‘Maar je hebt toch allerlei tips om mensen fitter te maken?’ is dan soms de reactie.

Dan moet ik ze helaas teleurstellen. 

Natuurlijk heb ik allerlei adviezen en tips die gaan over gezond om gaan met stress. Maar dat is niet de werkelijke waarde die je krijgt als wij gaan samenwerken. Tips en adviezen werken namelijk niet zo voor mij. Althans, niet als in een 1-size-fits-all oplossing, of in een ‘doe-zoals-ik-dan-komt-het-goed-met-je’ oplossing. Want naast dat ik geloof dat iedereen anders is, geloof ik ook dat:

ieder mens zich goed wil voelen en van binnenuit gedreven is om daar alles aan te doen

Waar ik goed in ben

Waar ik goed in ben is mensen te begeleiden om te ontdekken welke oplossingen voor hen het beste gaan werken. Ik reik daarbij oefeningen en inzichten aan die ervoor zorgen dat ze die keuzes in de praktijk ook gaan en blijven maken. 

Dat is de werkelijke waarde die je ontvangt als wij gaan samenwerken. Het feit dat ik daar een methode in heb ontwikkeld, helpt om deelnemers helderheid te geven over hoe de globale route van die begeleiding er uit ziet. Om te begrijpen waar de persoonlijke knelpunten liggen en welke stappen aandacht nodig hebben. Iedereen is anders, dus wat er op de route gebeurt, en welk start- en eindpunt iemand heeft verschilt ook per deelnemer.

Ik werk bij voorkeur met groepen of groepjes, omdat de kracht van uitwisselen en samenwerken enorm sterk is. Daarom is het wel belangrijk om ieders eigen start- en eindpunt te bepalen en zijn intakes zo belangrijk. 

Waarom ik dit doe

Voor mij is de zoektocht naar gezonder omgaan met stress begonnnen tijdens de jaren dat ik zelf op de werkvloer stond. Ik werkte 20 jaar als begeleider van mensen met een verstandelijke beperking en als jeugd- en gezinsprofessional. Complexe (specialistische) zorg sprak mij enorm aan, maar ik heb ook ervaren hoe zwaar het kan zijn. Doordat ik om me heen veel mensen zag die het uiterste van zichzelf vroegen om hun cliënten zo goed mogelijk te ondersteunen, ben ik op zoek gegaan naar manieren om hen, en mijzelf te helpen zo gezond mogelijk te blijven in het werk.  

Toen ik deeltijd Toegepaste Psychologie (Hogeschool van Amsterdam) volgde, leerde ik hoe ik hier interventies in op kan zetten en deed ik een aantal onderzoeken en projecten over dit thema, en leerde het begrip veerkracht kennen. Ik leerde het trainersvak kennen en verdiepte me in de positieve psychologie. Daarnaast schreef ik het boek ‘Grote Mensen Pesten Niet’, met daarin ervaringsverhalen over pesten op de werkvloer. 

De afgelopen jaren ontwikkelde en verzorgde ik vele trainingsprogramma’s, e-learnings, lezingen, workshops  over veerkracht vergroten onder medewerkers, teams en leidinggevenden in zorg en welzijn. De komende jaren hoop ik mij verder te ontwikkelen in mijn vak als trainer en daarbij ook meer teams te kunnen helpen die een veerkrachtig team willen worden. Hiervoor ben ik mij verder aan het scholen in teamcoaching. Daarnaast verzamel ik al mijn kennis over stress en veerkracht op de website minderstress.nu en deel ik mijn gesprekken met inspirerende gasten in de podcast Veerkracht in de zorg

Waar ik het voor doe

Deelnemers aan mijn trainingen behalen vaak hele goede resultaten. Vaak nog veel meer dan ze zelf hadden verwacht. Het feit dat dat gebeurt daar zou ik mezelf graag voor op de schouder kloppen, maar ik moet realistisch zijn: dat ligt vooral aan hen. 

Dat klinkt misschien veel te bescheiden, of als een zoetsappig marketing zinnetje, maar dit geloof ik echt. Als iemand weet waar hij of zij tegenaan loopt, wat er voor zorgt dat dit gebeurt en er achter komt dat er allerlei manieren invloed uit te oefenen is, dan gaat hij of zij heus wel zelf aan het werk om hier iets aan te veranderen. Hoe je die verandering het beste inzet en blijft volhouden, daar help ik ze bij.

Wat geeft mij plezier, energie en inspiratie?

Naast de energie die ik krijg van het werk dat ik doe voor professionals in zorg en welzijn, ben ik regelmatig te vinden op de klimmuur, hardlopend door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug, of op de fiets door Europa. Mijn vrouw, twee kinderen en onze huisdieren – hond Anton en kat Mies – zijn een belangrijke bron van plezier en betekenis voor mij. Inspiratie vind ik in muziek, boeken en de mensen om mij heen. 

Ronald Huttinga 

Ik begeleid zorgmedewerkers om gezond om te gaan met stress, zodat ze hun werk met plezier en energie kunnen blijven doen. Hoe zo’n begeleiding er voor jou uit kan zien, en of een training voor jou of jouw medewerkers passend is, dat bepalen wij het beste in een gesprek. Neem vooral contact op, ook als je gewoon wat meer wil weten of kennis wil maken. Je kunt mij hierover bellen (tussen 9 en 18 op werkdagen) of mailen via onderstaande gegevens. 

Ronald Huttinga - 06 34 82 77 03 / info@focusopveerkracht.nl

over Ronald Huttinga