Binnen de zorgsector werkte ik 20 jaar in diverse functies, coördinerend, ambulant, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking en in de jeugdzorg. Met name op afdelingen met moeilijk verstaanbaar gedrag, autisme en gehechtheidsproblematiek.

Naast mijn werk op de werkvloer volgde ik in deeltijd de studie Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam. Op deze opleiding leerde ik het trainersvak kennen aan de hand van de methode van de Galan, en volgde ik een basis coachopleiding, gefocust op competentiegericht coachen en oplossingsgericht werken.

Focus op veerkracht en duurzame inzetbaarheid 

In de afgelopen jaren focuste mijn aandacht zich steeds meer op het thema
veerkracht en duurzame inzetbaarheid onder zorgprofessionals. Zo deed ik o.a.:

– Verschillende praktijkgerichte onderzoeken naar de relatie tussen werkstress en verschillende persoonskenmerken (n = 135) en naar de werk-privé balans onder begeleiders in de verstandelijk gehandicaptenzorg (n=120).

– a.d.h.v. deze onderzoeken organiseerde ik bijeenkomsten over het thema veerkracht, en zette een online toolkit op over veerkracht binnen een zorgorganisatie.

– De ontwikkeling en schrijven van het boek Grote Mensen Pesten Niet. Een boek met ervaringsverhalen en achtergronden over het thema pesten op de werkvloer.

– Ontwikkelen en verzorgen van diverse trainingsprogramma’s, geven van lezingen, workshops en coaching over veerkracht vergroten onder medewerkers, teams en leidinggevenden in zorg en welzijn.

Persoonlijk 

 Energie krijg ik van: hardlopen, muziek en in ijskoud water zwemmen.
Inspiratie vind ik in: meditatie, poëzie, buiten zijn, goede gesprekken. 
Plezier: mijn gezin, met ons camperbusje op pad, toetsenist zijn, schrijven, fietsvakanties en werken.

Missie 

Wanneer je alszorgprofessional een hoge werkdruk ervaart kan dat voor stress zorgen. Je wil je patiënt of cliënt zo goed mogelijk ondersteunen. Maar daarbij vergeet je jezelf nog wel eens…

In mijn 20 jaar in diverse functies in de verstandelijke gehandicaptenzorg en jeugdzorg heb ik deze spagaat regelmatig ervaren. En ik zag het om me heen. Het mooie en soms complexe werk kan een hoop van je vragen. En soms te veel. Terwijl jij voor de ander zorgt, hoe kun je ook goed voor jezelf blijven zorgen?

 Ik help zorgprofessionals daadwerkelijk bij het gezonder omgaan met dagelijkse stressoren, voorkomen van burn-out klachten en het ontwikkelen van hun veerkracht. Zodat zij met plezier en energie goede zorg kunnen verlenen.

Visie

Ik geloof in de eigen kracht en verantwoordelijkheid van mensen. Ik heb ervaren dat je veel meer kunt en in je hebt dan je vaak denkt.  Dat je invloed kunt hebben op je eigen omstandigheden. Dat begint bij jezelf.

Ik denk dat het hierbij helpt om inzicht te krijgen in je eigen veerkracht. Om oefeningen aangereikt te krijgen die je gaan helpen om die veerkracht te ontwikkelen. Door inzicht in je eigen krachten en de wijsheid over hoe hiermee om te gaan.

Ik hou van de diepte van zelfinzicht, maar ook van zichtbaar resultaat. Praktisch en direct toepasbaar. Oefeningen die werken, waar je wat aan hebt.

De werkwijze van FOCUS op veerkracht staat voor een positieve, toepasbare en oplossingsgerichte aanpak om binnen je eigen invloed te werken aan je veerkracht, zodat je met plezier en energie goede zorg kunt blijven verlenen.  

over Ronald Huttinga