Veerkracht vergroten in de zorgorganisatie
Groepstraining, e-learning en individuele trajecten
✓ Verminderen van stressklachten bij zorgmedewerkers
✓ Behoud van vast personeel en verzuimpreventie
✓ Een bijdrage aan goed werkgeverschap
Zorgmedewerkers willen er zijn voor hun client of patient. Jij en je organisatie staan voor een uitdaging: enerzijds de beste zorg leveren, anderzijds de balans behouden en medewerkers en teams gezond houden in hun werk, en vaste krachten te behouden.
Als leidinggevende in de zorg wil je weten wat er speelt in je team(s) en wil je overbelasting zo vroeg mogelijk bespreekbaar maken. Om samen met je medewerkers te kunnen bepalen hoe je hier invloed op uit kunt oefenen. Daarnaast herken je dat je zelf ook de dagelijkse druk en stress van de zorg ervaart. Het effect van deze stress maakt daarbij dat je overbelasting en stressklachten bij medewerkers niet altijd op tijd herkent.
Als HR medewerker in een zorgorganisatie hebben jullie je handen vol aan verzuim. Je merkt dat medewerkers uitvallen, en dat psychisch verzuim en werkdruk hier belangrijke factoren in zijn. Jullie zijn veel tijd energie kwijt aan verzuim maar zouden veel meer preventief willen inzetten om medewerkers gezond te houden, en te behouden.

Aan de bel trekken
‘Als medewerkers eerder aan de bel zouden trekken bij overbelasting, zou er veel uitval voorkomen kunnen worden.’ Dat heb misschien wel eens gedacht, of jezelf horen zeggen. Maar met je medewerkers of teams in gesprek gaan heeft tot nu toe niet altijd het gewenste resultaat. Ten eerste is het soms moeilijk om hierover in gesprek te komen, ten tweede is de waan van de dag zo dat het soms bij praten blijft. Helaas gebeurt het te vaak dat die medewerker zich uiteindelijk toch ziek meldt, terwijl jij het al aan zag komen…
Obstakels bij het voorkomen van overbelasting
Dat het niet altijd lukt om overbelasting en verzuim voor te zijn, is heel logisch. Dat ligt niet aan jou, en ook niet aan jouw medewerkers. Er zijn een aantal veel voorkomende obstakels die er voor zorgen dat ingrijpen bij overbelasting niet altijd lukt vanuit jouw rol. Wil je hier meer over weten, kom dan naar mijn webinar: hier licht ik deze oorzaken uitgebreid toe.
De juiste stappen
Om echt iets aan stress, overbelasting en burn-out preventie te doen, is namelijk iets meer nodig. Bij het ontstaan van stressklachten onder zorgmedewerkers zijn er namelijk een aantal cruciale punten waarop het vaak mis gaat. Ik help medewerkers om deze te ontdekken en de passende stappen te nemen om hier wel iets aan te doen.
Omdat ik geloof dat iedereen anders is, bied ik geen hapklare oplossing. Wel werk ik met een stappenplan waarin ik zorgmedewerkers begeleid om: stresssignalen te herkennen en te gaan begrijpen hoe stress een steeds negatiever effect op hen kan hebben.

Vanuit verschillende perspectieven werken we vervolgens aan de beste manieren om veerkracht te beïnvloeden. Dit zijn 5 perspectieven, ik noem deze de FOCUS perspectieven.
Een deelnemer haalt hier uit wat voor hem of haar passend is en gaat zelf aan de slag met zijn of haar belangrijkste doelen. De FOCUS perspectieven bieden een belangrijke leidraad om te ontdekken waar hij of zij het beste aan kan werken.
Is dit iets voor de zorgmedewerkers in jouw team of organisatie? Kijk dan bij mijn aanbod voor een (team-) of groepstraining, e-learning of individueel traject.
Veerkracht vergroten in de zorgorganisatie
Groepstraining
E-learning
Individueel traject
O.a. deze organisaties werken met FOCUS op veerkracht verzuimpreventie:









