5 tips tegen werkstress

Zit jij ‘s avonds na je werk uitgeput op de bank, kom je thuis met hoofdpijn of heb je geen fut meer om iets te ondernemen? Grote kans dat je last hebt van werkstress. Een beetje stress op je werk is niet erg, en helpt je te presteren. Het moet echter niet te veel worden. In dit artikel lees je 5 tips om beter om te gaan met werkdruk en werkstress te verminderen. 

Tip 1: Breng stressoren in kaart 

Om te beginnen is het belangrijk om er achter te komen waar jij precies stress van krijgt. Binnen je werkdag zullen er onderdelen zijn waar je veel energie van krijgt, en dingen waar je stress door ervaart. Hou voor jezelf eens een week lang dagelijks bij wat de onderdelen in je werk zijn die stress opleveren, en welke je energie geven.

Tip 2: Vind je herstelmomenten

Stress is niet erg, stress zonder herstel is ongezond. Als jij volledig uitgeput je dag eindigt, is dat een teken dat je te weinig herstel hebt gehad. Een keer is dat niet erg, maar wanneer dit dagelijks zo is, loopt de werkstress langzaam op. Dit kan uiteindelijk chronische stress worden, met alle gevolgen van dien. Het is daarom belangrijk om ook tijdens je werk korte herstelmomenten te vinden. Ga op zoek naar momenten waarop jij even ongestoord kunt pauzeren, zonder bereikbaar te zijn.  Dit kan tegen je gevoel in gaan in een drukke stressvolle baan, maar het zorgt er voor dat je werkstress niet te hoog wordt. 

Tip 3: Steek tijd in een goede planning

Als je geen tijd hebt om een goede planning te maken, maak eerst een goede planning. Ook dit voelt misschien tegennatuurlijk, maar het zorgt er voor dat je echt gaat werken aan wat belangrijk is, en je niet laat leiden door een haastig of opgejaagd gevoel. Plan dit moment ook in: iedere dag een moment om puur bezig te zijn met welke taken het belangrijkst zijn, en hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt.  

Tip 4: Verklaar je planning heilig 

Je kunt nog zo’n mooie planning hebben, maar als je je er niet aan houdt is deze niks waard. Dit is het punt waar het vaak mis gaat. Heb je net een half uur besteed aan het uitwerken van je planning voor de volgende dag, komt er belangrijke afspraak tussendoor waar je moeilijk ‘nee’ tegen kunt zeggen. Dat kun je op twee manieren oplossen: of leer ‘nee’ te zeggen tegen dit soort afspraken, of hou iedere dag in je planning rekening met onvoorziene zaken. Zo heb je ruimte om te schuiven op het moment dat het nodig is. 

Tip 5: Focus op je eigen invloed

De vijfde tip om werkstress te verminderen gaat over jouw focus. In veel banen is het werk nooit af. Dit kan er voor zorgen dat je altijd het gevoel hebt dat je niet kunt ontspannen na een werkdag. Wanneer je leert om je aandacht te richten op jouw inzet, kun je meer tevreden en voldaan je werkdag afsluiten. Dit kun je doen door de vraag te stellen: heb ik gedaan wat er vandaag binnen mijn mogelijkheden lag om te doen? Zo ja, dan mag je tevreden zijn. Morgen weer een dag. 

Pas deze 5 tips toe voor minder werkstress

In dit artikel las jij 5 tips om werkstress te verminderen. Na het lezen is het tijd voor actie. Begin morgen met het toepassen van de eerste tip.

O ja, nog even dit: zorg er voor dat je niet alles tegelijk gaat toepassen, maar pas de de 5 tips voor minder werkstress stuk voor stuk toe. Zo heb je meer kans op succes. Begin bij de tip waarmee jij denkt de meeste winst te behalen met de minste inzet. Als dat gelukt is, begin je aan de volgende. Succes! 

 Lukt het jouw al om werkstress te verminderen? 

  • Lukt het jou om de focus te leggen op jouw eigen invloed?
  • Kun je momenten vinden waarop je kunt herstellen van werkstress?
  • Heb je een goed beeld van wat jou werkstress geeft, en waar je energie van krijgt? 

Laat hieronder je reactie achter

WerkstressLast van werkstress? Met deze 5 tips verminder je stress op je werk