Je ademhaling gaat toch vanzelf? Dat klopt. Waarom zou je daar iets aan willen doen? Goede vraag.

Je hoeft niets aan je ademhaling te doen, maar je kunt er wel iets mee doen. Dat kan goed voor je zijn wanneer je bijvoorbeeld onbewust spanning opbouwt. Of wanneer onbewust je de gewoonte hebt ontwikkelt om te snel en te hoog te ademen.

Stress verminderen met je ademhaling

Weken aan een betere, en meer ontspannen ademhaling kan bijzondere resultaten hebben: meer concentratie, fitheid, minder spanning en het directe vermogen om je stressreactie terug te brengen.

Hoe komt dat?

Je ademhaling is een directe toegang tot je stress systeem. Een van de oefeningen die ik zelf gebruik is een verlengde uitademing. 

UITADEMING VERLENGEN

Dat zit zo: je ademhaling is o.a. verbonden met je hartslag. Door hoog en snel te ademen geef je aan je eigen systeem signalen af dat er veel moet gebeuren. Maar: onbewust kun je ook als gevolg van een stressvolle gedachte sneller gaan ademen, terwijl je misschien op de bank naar een serie ligt te kijken. Gevolg: je lichaam is keihard aan het werk, je stress-as slaat aan. Terwijl de trigger misschien alleen een korte negatieve gedachte was.

Tip 1) sta op een aantal momenten per dag stil bij je ademhaling. Zet desnoods een wekker op je mobiel. 

Tip 2) Probeer een aantal keer per dag je ademhaling terug te brengen door je uitademing te verlengen. Dit kun je doen door uit te blazen alsof je een kaars uitblaast. Wanneer je dit regelmatig doet zul je merken dat je ademhaling door de dag heen langzamer wordt. En je hoofd rustiger.

Je kunt een hartslagmeter of sporthorloge gebruiken om om te checken welk effect het op je hartslag heeft. Door de oefening goed toe te passen, kun je je hartslag wat verlagen en je rustsysteem activeren. Simpel, doeltreffend en gratis. Probeer het zelf om uit te vinden wat het voor jou doet!

Heb jij last van langdurige stress symptomen?

 

Ga voor jezelf na: 

  • Nemen mijn stress symptomen over de afgelopen tijd toe, of af?
  • Heb ik voldoende tijd om te herstellen van stress?
  • Heb ik goede manieren om van stress te herstellen?
  • Op welke momenten is mijn ademhaling sneller en oppervlakkiger?   
Stress en ademhalingStress verminderen met je ademhaling