Misschien is dit een makkelijke vraag voor je om te beantwoorden, wellicht vind je het lastiger. 

Het kan sowieso goed zijn hier eens bij stil te staan. In tijden van stress kunnen we de neiging hebben om onszelf te veroordelen. We gaan ons bijvoorbeeld wat minder sociaal en empathisch opstellen, of maken net een aantal keuzes die ons niet helemaal verder helpen. 

Toch zijn stressvolle situaties of periodes ook juist de tijd om je eigen mate van veerkracht eens goed onder de loep te nemen. In veel situaties zijn er naast de negatieve effecten die bij stress kunnen komen kijken, ook heel aantal positieve neigingen. Die neigingen zijn, in tegenstelling tot de stressreactie heel erg persoonlijk. Het zijn eigenschappen die bijdragen aan jouw veerkracht.

Misschien heb jij de neiging om mensen in te schakelen als je in een moeilijke situatie zit, lukt het je ineens veel beter om je grenzen te bepalen, sluit je je even helemaal af of ga je heel actief op zoek naar een oplossing. 

Het bewust worden van deze eigenschappen kan heel nuttig zijn. Sta eens stil bij een stressvolle periode, welke eigenschappen en acties hebben er voor gezorgd dat je er zo goed mogelijk door heen gekomen bent? 

VeerkrachtWelke veerkrachtige eigenschappen heb jij?