Multitasken. Daar zijn vrouwen natuurlijk veel beter in dan mannen. Zou je denken. Helaas. Niemand kan het echt. Multitasken is een term afkomstig uit de ICT. Toen de eerste personal computers werkelijk twee programma’s tegelijk konden draaien werd het een  veelgebruikt begrip. Zoals vaker gebeurt nemen termen uit de technologie zijn intreden in de taal over de mens. Het brein als machine. Maar…

Werkelijke multitasking zoals een computer dat doet kan een menselijk brein niet.  Oké, maar je ademhaling gaat toch gewoon door wanneer je staat te koken? Klopt, de functies van je zenuwstelsel daar hoef je je niet druk over te maken. Maar als het gaat om cognitieve taken, bijvoorbeeld een boek lezen en een gesprek voeren, dan is je brein een absolute monotasker. Maar wat gebeurt er dan wel? Vooral een hele snelle manier van schakelen tussen taken. Je brein start steeds opnieuw de andere taak op.

STOP!

Dit snelle schakelen is een enorme energievreter voor je brein. Je wordt er ook nog eens minder effectief van en minder traag dan wanneer je meerdere taken serieel uitvoert, dus na elkaar in plaats van door elkaar.

Hoe vaak ‘multitsask’ jij? En helpt dit je om fit en veerkrachtig door het leven te gaan?

Oorzaken van stressWaarom vrouwen niet beter multitasken dan mannen