Individueel traject veerkracht vergroten voor zorgprofessionals

Persoonlijke begeleiding op maat, coachplan en online lesmodules 

✓ Vroege signalen van stress herkennen bij jezelf (en de ander)
✓ Je stresssysteem begrijpen 
✓ Je eigen veerkracht beïnvloeden 

Individueel traject 

Wanneer je stress wil verminderen zijn er een aantal dingen die je zelf al kunt doen. Vaak is het mogelijk om met kleine aanpassingen al een aantal stressbronnen te verminderen of om je herstelmogelijk te vergroten.

In een individueel traject gaan we samen nog veel dieper in op jouw neigingen en patronen. Doormiddel van de stappen stress herkennen, begrijpen en beïnvloeden, brengen we jouw stressoren en patronen aan het licht, en zoeken we naar de beste manieren voor jou om je veerkracht te versterken. 

Wat leer je in een individueel traject?

Wat je leert

 • Je leert je eigen signalen van stress herkennen
 • Begrijpen waar je reactiepatronen vandaan komen
 • Vanuit je eigen kracht je sitatie te beinvloeden 

Geschikt voor wie

 • Minder stress wil ervaren
 • Blijvend een verandering wil inzetten
 • Meer ruimte om zichzelf te zijn, en te blijven ontwikkelen

Overzicht: waaruit bestaat een individueel traject?

6 coachingsessies van 1-1,5 uur 

 • Op jouw locatie of online 
 • Persoonlijk stressprofiel in kaart brengen
 • (inclusief intake en evaluatie)

Online leeromgeving 

 • Ondersteunende reflectie-oefeningen gedurende traject
 • Lesmodules, video, podcast en bonusmateriaal
 • Werkboek met oefeningen 

Persoonlijke intakegesprek 

 • Persoonlijke intake met probleemverkenning
 • Aanleiding en verkennen van de coachvraag 
 • Vaststellen van gewenste resultaat en afspraken

Persoonlijk coachingplan 

 • Formuleren van concrete en meetbare doelen
 • Uitgangspunt voor coachingtraject
 • Basis voor evaluatie

Evaluatiesessie 

 • Evaluatie op basis van gestelde doelen
 • Perspectief op toekomst stellen
 • Mogelijkheid tot herhalingssessies

Hoe verloopt een individueel traject?

In een individueel traject staat jouw eigen vraag centraal. Dit betekent dat we de stappen uit de training volgen, maar de voor jouw belangrijke stappen er extra uitlichten en uitdiepen. Het traject is daarmee helemaal afgestemd op jouw behoefte en het bereiken van jouw resultaten. Wat jouw doelen zijn, stellen we vast in de eerste sessie: het intakegesprek. Op basis daarvan ontvang jij een coachplan en gaan we aan de slag. 

Stress herkennen 

In iedere sessie staat er een thema centraal. In het tweede gesprek maken wij samen jouw persoonlijk stressprofiel, hiermee krijg jij helder inzicht in verschillende fases van stress (en ontspanning), en de gevolgen die dat voor jouw denken, voelen en handelen heeft. Je leert stress herkennen, en begrijpen waarom stress zo’n sterke invloed heeft op jou. 

Stress begrijpen 

Hiermee ga je in de praktijk anders kijken naar jezelf en je reacties. Je leert ontdekken welke situaties spanning oproepen, en in een veel eerder stadium jezelf de vraag stellen: ‘wat heb ik nu nodig?’ We gaan in de volgende sessies dieper in op de verschillende aspecten binnen jouzelf en je omgeving die een rol spelen bij het ontstaan van een stressreactie.   

Je veerkracht beïnvloeden 

Hierbij volgen we de FOCUS perspectieven. Dit zijn 5 perspectieven die steeds een ander licht werpen op jouw veerkracht, en het beïnvloeden daarvan. Bij FYSIEK kijken we naar je ademhaling en leer je verschillende oefeningen om deze te beïnvloeden. Bij OMGEVING kijken we naar jouw dagindeling, multitasken en naar jouw herstelmomenten. Bij COGNITIE onderzoeken we de invloed van je denken op je ervaringen met de cirkel van invloed, en bij UITZICHT kijken we naar jouw dagelijkse doelen en perspectief. In het onderdeel SOCIAAL onderzoek je hoe jouw sociale omgeving jouw veerkracht ondersteunt en kan versterken. 

Over al deze onderdelen kun jij extra info, herhaling en oefeningen vinden in de online leeromgeving. Dit is niet verplicht, maar kan je individuele traject een extra boost geven. Je ontvangt een code om toegang te krijgen tot alle lesmodules gedurende jouw traject.  

Evaluatie van het resultaat in de praktijk 

Met deze kennis en ervaring maak je per keer kleine stappen in de juiste richting om jouw veerkracht te versterken. En dat is natuurlijk het hele doel: dat jij in je dagelijkse werk en leven meer manieren vindt om je veerkracht te beïnvloeden. In het 6e gesprek kijken we terug naar de doelen die wij in het eerste gesprek hebben gesteld. 

Tijd, plaats en locatie 

Meestal werken we op een locatie van jouw werkgever, bijvoorbeeld een gespreksruimte. Ook kunnen we sessies buiten houden of kan ik op je werkplek on-the-job meekijken. Wanneer we een sessie gehad hebben, plannen we samen per keer de volgende sessie, meestal met +/- 2 weken er tussen. We bespreken het doel voor de volgende keer, en de belangrijkste verandering of vraag waar jij in de tussenliggende weken mee bezig wil gaan.  

Met wie ga je werken?

Over mij 

Ik spreek de de taal en ken ik het gevoel van de werkvloer, ik weet hoe leuk het is om zorgverlener te zijn. Maar ook hoe zwaar het soms kan zijn. Zelf werkte ik 20 jaar in de sector zorg en welzijn, in verschillende begeleidersfuncties in de verstandelijk gehandicaptenzorg en jeugdzorg.  In die jaren heb ik veel collega’s begeleid in het directe werk en volgde ik mijn coach- en trainersopleiding bij de Hogeschool van Amsterdam. Sinds 2015 hou ik mij bezig met de thema’s stress en veerkracht bij zorgmedewerkers.

Mensen die ik begeleid typeren mij als rustig, betrouwbaar en als iemand die goed luistert. Gelukkig maar, want ik weet hoe belangrijk het is om echt te luisteren naar wat jij zegt, daar op door te vragen en je soms kritisch te bevragen over wat je nu eigenlijk zegt. Dat kan spannend zijn, maar ook ontzettend verhelderend.  Methodes die ik gebruik en mij aanspreken zijn: de positieve psychologie, het onderzoeken van onderliggende overtuigingen, oplossingsgericht werken en natuurlijk mijn eigen werkwijze: FOCUS op veerkracht.

‘Ik help zorgprofessionals bij het gezonder omgaan met dagelijkse stressoren, voorkomen van burn-out klachten en het ontwikkelen van hun veerkracht. Zodat zij met plezier en energie goede zorg kunnen verlenen.’

Ronald Huttinga
Trainer en ontwikkelaar FOCUS op veerkracht

Hoe kan ik meedoen?

Als jouw werkgever dit traject aanbiedt kun je je via die weg aanmelden. Je ontvang dan een uitnodiging van mij om de intake in te plannen. Wanneer je op eigen initiatief mee wil doen, dat kan. Neem dan contact op, voor info over tarieven kijk op de pagina voor zorgorganisaties. Als particuliere deelnemer is de prijs lager, de genoemde prijs dan inclusief btw. 

Meer info of een intake inplannen? Neem contact op via info@focusopveerkracht.nl of bel op 06 34 82 77 03 

ZorgprofessionalsIndividueel traject