Veerkracht vergroten voor zorgprofessionals 

Groepstraining, individueel of e-learning 

✓ Vroege signalen van stress herkennen bij jezelf (en de ander)
✓ Je stresssysteem begrijpen 
✓ Je eigen veerkracht beïnvloeden 

Ben jij dit?

Je werkt als zorgprofessional in de verstandelijk gehandicaptenzorg, GGZ, jeugdzorg, een ziekenhuis, ouderenzorg, een buurtteam of een vak binnen een van de andere  sectoren in Zorg en Welzijn. 

 

Herken jij dit?

  • Er altijd willen zijn voor je client, zelfs in je vrije weekend
  • Nog even na werktijd die paar telefoontjes plegen
  • Zelf die open diensten oplossen
  • Op je vrije dag je telefoon aanhouden
  • ‘s Nachts liggen te piekeren over je werk
  • Etc… etc…

Je doet je werk met plezier en liefde. Toch merk je dat je er meer voldoening uit zou willen halen. Jouw neiging om altijd voor iedereen klaar te staan vraagt teveel van je. Misschien weet jij wel dat er iets moet veranderen, en heb je je dit al voorgenomen. Of denk je er zelfs over om van baan te wisselen. 

Vergeefse pogingen 

Misschien heb je al pogingen ondernomen om hier verbetering in aan te brengen. Maar de waan van de dag zorgt er voor dat je toch weer je snel ‘ja’ zegt, ook wanneer je grens al is bereikt. Of je zegt wel eens wat vaker ‘nee’, maar krijg je last van een schuldgevoel tegenover je collega’s of cliënten. Of misschien weet je simpelweg niet waar je niet moet beginnen om je veerkracht wat te vergroten. Kortom: het is moeilijk om je eigen grenzen te bewaken en je veerkracht wordt te veel belast. 

Het hoort niet bij je werk   

Je kunt gaan denken dat het je eigen schuld is dat je stressniveau te hoog oploopt. Misschien vind je wel dat je meer moet kunnen, of ‘hoort het gewoon bij jouw vak’ volgens jouzelf of jouw collega’s. Je kunt het idee krijgen dat je meer moet gaan doen om te voldoen aan de eisen die het werk je stelt. Die gedachte is heel normaal: je stresssysteem staat al een tijdje aan, en je neiging is om nog meer te gaan doen om van het gejaagde gevoel af te komen. Dat zorgt helaas voor nog meer stress. 

Een beetje hulp onderweg 

Het kan lastig zijn om zelf verandering in deze situatie aan te brengen. Ten eerste omdat je niet weet waar je moet beginnen, en ten tweede omdat het moeilijk is om je eigen situatie wat meer van een afstand te bekijken. Wanneer je als zorgprofessional het gevoel hebt dat je niet weet waar je moet beginnen om je veerkracht weer op orde te krijgen, dan is FOCUS op veerkracht misschien wel precies wat jij nodig hebt.  

FOCUS op veerkracht helpt jou als zorgprofessional gezond om te gaan stress, in drie stappen:

Stress herkennen 
Stress begrijpen 

Stress beïnvloeden 

Met FOCUS op veerkracht werk je aan het ontwikkelen van jouw veerkracht, zodat jij met plezier en energie goede zorg kunnen verlenen.   

Je eigen kracht

FOCUS op veerkracht gaat over het versterken van je eigen vermogens om gezond om te gaan met stress. Ik geloof dat iedereen veerkrachtig is, en omstandigheden er soms voor kan zorgen dat je je eigen veerkrachtige eigenschappen uit het oog verliest. Ik begeleid je om deze weer helder te hebben en daarnaast nieuwe ideeën op te doen en uit te proberen om veerkrachtiger te zijn.  

Is dit iets voor jou? Doe mee aan een groepstraining, individueel traject of volg een e-learning. 

Zorgprofessionals