Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen over FOCUS op veerkracht, preventie van werkstress voor zorgmedewerkers.

Hier vind je de meest gestelde vragen. Staat je vraag hier niet tussen?

Mail naar: info@focusopveerkracht.nl of bel, op 06 – 348 277 03

Voor welke sectoren zijn de programma’s van FOCUS op veerkracht geschikt?

De programma’s richten zich op preventie van stress voor personeel in de volgende branches: 

Jeugdzorg, psychiatrie / geestelijke gezondheidszorg,
Verstandelijke gehandicaptenzorg / Zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

Verpleging, verzorging, Thuiszorg

Huisartstsen en gezondheidscentra

Ziekenhuizen / Medisch specialisten

Kinderopvang

Sociaal werk

Verslavingszorg

Welzijnszorg

Ouderenzorg / verpleeghuizen / verzorgingstehuizen

Welke functies vallen er onder de term zorgprofessional?
Verpleegkundige
Verzorgende
Begeleider
Sociaal cultureel werker
Activiteitenbegeleider
Operatieassistent
Ambulancemedewerker
Sociaal psychriatrisch verpleegkundige
Jeugdzorgprofessional
Ambulant begeleider
Groepsleider
Jongerenwerker
Medewerker Buurtteam / Wijkteam
Persoonlijk begeleider
Thuiszorg medewerker
Pedagogisch medewerker
Sociaal werker
Maatschappelijk werker

Naast programma’s voor verminderen van stress voor zorgpersoneel biedt FOCUS op veerkracht stressmanagement voor leidinggevenden, teamleiders en managers van medewerkers in deze functies.

 

In welke vormen biedt FOCUS op veerkracht zijn programma’s aan?

De verschillende programma’s zijn gericht op het reduceren van stress onder zorgpersoneel. Dit kan doormiddel van training, e-learning en coaching. Een trainingsprogramma is een korte opleiding of cursus die een zorgmedewerker in verschillende stappen doorloopt. Deze helpen bij het gezonder omgaan met stress. In een coachingstraject wordt op indivuele basis begeleiding geboden bij stress gerelateerde vragen.

Naast deze interventies is het mogelijk om een traject op maat samen te stellen. Hierbij kijken we samen naar een passende en effectieve oplossing voor je medewerker, team of organisatie.

Wanneer is een programma geschikt?

Voor iedereen die stressklachten wil voorkomen, het risico op burn-out in zijn of haar organisatie wil verminderen en stressklachten preventief en acuut wil verminderen. De verschillende programma’s richten zich op het verlagen van negatieve stress door werdruk en verminderen van het risico op verzuim door psychosociale arbeidsbelasting.

Wanneer is een programma niet geschikt?

Het verminderen van stress heeft zin wanneer er voldoende motivatie aanwezig is bij een deelnemer, team of organisatie om hier aan te werken. Wanneer de teamsfeer of bedrijfscultuur dermate onveilig is dat er geen sprake is van een leerklimaat, is het niet zinvol om er aan te beginnen.

Een FOCUS programma is niet geschikt als primaire interventie voor zorgmedewerkers die burn-out zijn. Als aanvullend of preventief middel, of bij re-integratie is het geschikt. Burn-out dient altijd begeleid te worden door een arts of gespecialiseerde therapeut.

Wanneer kies ik een open inschrijving en wanneer een incompany training?

Een open inschrijving training is een laagdrempelige manier om kennis te maken met een van de programma’s van FOCUS op veerkracht. Wanneer je een of enkele individuele medewerkers wil laten meedoen is dit een geschikte manier. Ook kan een leiderschap programma op indivuele inschrijving plaats vinden.
Incompany trainingen zijn meer toegespitst op de organisatiecontext en bieden de mogelijkheid om specifieke problematiek te agenderen. Data van incompany trainingen zijn in overleg. Over het algemeen is een incompany training voor een organisatie voordeliger dan losse inschrijvingen. Ook is het mogelijk om een programma op maat samen te stellen.

ZorgorganisatiesVeerkracht trainingVeelgestelde vragen