Muziek doet wonderen voor de stressherstellende vermogens van je brein. Dit zul je misschien zelf wel eens ervaren. Veel mensen zetten muziek in om dingen te verwerken, zich te helpen concentreren of in een bepaalde stemming te laten komen. Bedrijven gebruiken het ook om je gedrag te beïnvloeden. Denk maar eens aan de typische winkelmuziek in de supermarkt. Muziek kun je ook inzetten om beter van stress te herstellen.

Muziek kun je ook inzetten voor herstel van stress. 

Een van de tips die ik wel eens aan deelnemers meegeef in training of coaching, is speciale afspeellijsten te maken voor verschillende dagelijkse gelegenheden. Een van de deelnemers aan een trainingsprogramma voor zorgprofessionals gaf aan moeilijk ‘om te kunnen schakelen’ wanneer ze uit een drukke dienst naar huis ging. Het gebruik van een specifieke, door haar samengestelde muziek die ze in de auto naar huis draaide hielp daarbij.  

Hoe dit werkt? Muziek kan je op een onbewust niveau in een bepaalde stemming brengen. Wanneer je weet welke soort muziek jij nodig hebt om bijvoorbeeld even lekker los te komen, kun je dit bewust in gaan zetten, zoals in het voorbeeld hierboven. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld specifieke muziek om in een energieke en gefocuste stemming te komen wanneer ik een presentatie geef of een training ga geven. 

Muziek en stressregulatie 

Wil je muziek gebruiken om stress te reguleren? Marconi Union is wetenschappelijk bewezen de meest stressregulerende muziek die er is. Of dit voor jou ook zo is, is nog maar de vraag. Maar de muziek is gecomponeerd op basis van onderzoek waarin gekeken is naar de meest ontspannende elementen in muziek. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten. 

Je kunt de muziek van Marconi Union hier luisteren. 

Wil je meer weten? Lees het artikel over de totstandkoming van deze muziek

Muziek en stressMuziek en stressregulatie