Je ademhaling gaat toch vanzelf? Waarom zou je daar iets aan willen doen? 

Dat klopt. Maar je kunt er wel iets mee doen. Dat kan goed voor je zijn wanneer je bijvoorbeeld onbewust spanning opbouwt. Of wanneer je de gewoonte ontwikkeld om te snel en hoog te ademen. Zelf heb ik hier mee geëxperimenteerd en het heeft bijzondere resultaten: meer concentratie, fitheid, minder spanning en het directe vermogen om je stressreactie terug te brengen.

Hoe komt dat?

Je ademhaling is een directe toegang tot je stress systeem. Een van de oefeningen die ik zelf gebruik is van Koen de Jong (sportfanaat die boeken schreef over ademhaling, hardlopen en in koud water zwemmen). Die luidt namelijk:

UITADEMING VERLENGEN.

Dat zit zo: je ademhaling is o.a. verbonden met je hartslag. Door hoog en snel te ademen geef je aan je eigen systeem signalen af dat er veel moet gebeuren. Maar: onbewust kun je ook als gevolg van een stressvolle gedachte sneller gaan ademen, terwijl je misschien op de bank naar een serie ligt te kijken. Gevolg: je lichaam is keihard aan het werk, je stress-as slaat aan. Terwijl de trigger misschien alleen een korte negatieve gedachte was.

Tip 1) sta op een aantal momenten per dag stil bij je ademhaling. Zet desnoods een wekker op je mobiel. Dit doe ik zelf.
Tip 2) Probeer een aantal keer per dag je ademhaling terug te brengen door je uitademing te verlengen. Dit kun je doen door uit te blazen alsof je een kaars uitblaast. Wanneer je dit regelmatig doet zul je merken dat je ademhaling door de dag heen langzamer wordt. En je hoofd rustiger.

Zelf gebruik ik een hartslagmeter om te checken welk effect het op mijn hartslag heeft. Simpel, doeltreffend en gratis. Probeer het zelf om uit te vinden wat het voor jou doet!

Meer weten? Kijk op Koen zijn site of lees het boek Verademing

BlogAccuut stress verminderen door ademhaling