De werkdruk verlagen in de zorg lijkt een goede oplossing voor het verminderen van ziekteverzuim en stressproblemen. Er zijn echter veel verschillende oorzaken voor een werkstress die tot verzuim leiden, de echte gamechangers zijn:
- De rol van een leidinggevende
- Sociale steun en cohesie binnen een organisatie
- Een steunend netwerk prive (praktische en emotioneel)
- Persoonlijke copingstijlen
- Interpretatie van situaties
- Mogelijkheden om invloed uit te oefenen op herstelmogelijkheden
- Een heldere werkwijze en feedback op de prestaties
- Perspectief in persoonlijk en professioneel leven
Stress is een zeer mentale en subjectieve aangelegenheid. Er zijn maar een klein aantal objectieve indicatoren die samenhangen met een hogere kans op stressproblemen, zoals meer dan 40 uur per week werken of nachtdiensten draaien. Er zijn diverse psychosociale factoren die te beïnvloeden zijn en daarmee de kans op stressgerelateerd verzuim verkleinen. Dat zijn de zaken die je als medewerker, team en vooral als organisatie zou moeten ondersteunen om veerkracht te versterken.
Uit metingen (CBS) blijkt dat 1/3 van de werknemers in de sector zorg en welzijn de werkdruk te hoog vindt.
Om verzuim door stress te voorkomen zou je de werkdruk moeten verlagen, zou je zeggen. Klinkt logisch. Maar is het niet helemaal. Werkdruk zorgt (tot op zekere hoogte) juist voor voldoening. Voldoening uit werk is een samenspel tussen: de (net te hoge) eisen uit je omgeving, gecombineerd met een vertrouwen dat je er toe in staat bent aan deze eisen te voldoen. Daarnaast is het in veel gevallen zo dat als mensen bevraagd worden op de werkdruk in de zorg, ze antwoorden op basis van de ervaren werkdruk. En juist die ervaren werkdruk is te beïnvloeden met bovengenoemde factoren.
Inzetten op lastenverlaging kan daarnaast tot gevolg hebben dat de druk te laag wordt voor de een, terwijl je de ander probeert te helpen. Ook kan de voldoening lager worden, er is ten slotte minder eer aan te behalen als de uitdaging behaald wordt.
Sociale steun en zelfvertrouwen zorgt er voor dat iets een uitdaging is en geen bedreiging. En iets een beetje als een bedreiging ervaren wordt, zorgt dit ervoor dat je op zoek gaat naar bronnen die je kunnen helpen er een uitdaging van te maken. Met de inzet van de juiste onderdelen investeer je in de veerkracht van je medewerkers, teams en organisatie.
FOCUS op veerkracht helpt medewerkers, teams en organisaties in de zorgsector om deze veerkracht te bevorderen en zo stressklachten en verzuim te voorkomen. Dit doormiddel van de FOCUS factoren die de mate van veerkracht beïnvloeden: Fysiek, omgeving, cognitie, uitzicht en sociaal. Wil je een vrijblijven gesprek om de veerkracht in jouw team of organisatie te bespreken? Neem dan contact op.