‘Zorgverleners hebben nogal vaak de neiging om alles te geven aan de ander. Ik denk dat je veel beter zorg kunt verlenen als je regelmatig even stil staat bij hoe jij jezelf voelt en bij wat jij nodig hebt.’

In aflevering #21 van de Veerkracht in de Zorg podcast, waarin ik op zoek ga naar de vraag: ‘hoe kunnen zorgmedewerkers gezond hun werk blijven doen?’, spreek ik met Annemiek Grijpma.

Annemiek is hartcoherentietrainer voor medewerkers in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Ze houdt zich bezig met het helpen van teams en medewerkers om hun eigen autonome zenuwstelsel, en dat van hun clienten, beter te begrijpen en te reguleren.Hartcoherentie is het opmerken van variatie in jouw hartritme. Dat hartritme verwerkt alle indrukken en dat kun je door middel van biofeedback terugzien, en de samenhang er in terugbrengen. Zij leert medewerkers hun eigen signalen opmerken, patronen herkennen en door middel van ademhaling hier verandering in te brengen. 

Om medewerkers in de verstandelijk gehandicaptenzorg te helpen het contact met hun cliënten te verbeteren maakt zij hiervan gebruik van de polyvagaal theorie. Deze theorie geeft inzicht in reacties van het autonome zenuwstelsel op allerlei prikkels. Wanneer je, als zorgmedewerker, je autonome reacties leert herkennen, kun je eerder bijsturen en meer vanuit kalmte handelen. Dit heeft grote effecten op het welzijn van de mensen waarvoor je als zorgmedewerker werkt. Hierover schreef zij het boek: Maak veiligheid voelbaar.

 

Podcast veerkracht in de zorg#22: Annemiek Grijpma over hartcoherentie in de verstandelijk gehanicaptenzorg