Die ene uitspraak. Ik hoor hem maar al te vaak.

Die ene uitspraak? Ja die: ‘Een op de zes werknemers heeft burn-out klachten.’  Of een variant op dit thema, zoals: ‘1 op de 6 mensen heeft burn-out’. 

Ik heb hier nogal moeite mee.

Waarom? Omdat het een verkeerd beeld verspreid over stress en burn-out.  

Deze uitspraken en de varianten hierop zijn gebaseerd op jaarlijks grootschalig vragenlijstonderzoek onder werknemers. Hiervoor worden enkele vragen van een burn-out vragenlijst gebruikt, die gaan over vermoeidheid, cynisch zijn of stressklachten in de afgelopen periode. 

Uit zo’n onderzoek komt naar voren dat er veel mensen zijn die zich in de afgelopen maand wel eens vermoeid of uitgeput hebben gevoeld, waaruit de uitspraak volgt dat deze mensen burn-out geraakt zijn of aan het raken zijn. 

En hier gaat het mis. 

Ten eerste is er een hele beperkte meting gedaan met een paar losse vragen buiten enige context, ten tweede hoeft het hebben van dit soort signalen op zichzelf niet alarmerend te zijn. Omdat het gewoon bij het leven hoort. Zoals stress bij het leven hoort. En verdriet, en onzekerheid. En af en toe eens even heel moe zijn. Of meerdere keren per maand. 

Door de term burn out-klachten te gebruiken, is een verkeerde voorstelling van de realiteit snel gemaakt. Een gevolg hiervan kan zijn, dat burn-out gezien wordt als een veel grootschaliger probleem dan het is, en mensen zich (meer dan nodig) zorgen gaan maken over de burn-out die hen boven het hoofd zou kunnen hangen. 

Stress is niet iets om mensen bang voor te maken. Het is absoluut belangrijk om overbelasting in de gaten te houden, maar ook zeker om juist te kijken naar wat jouw veerkracht overeind houdt, en welke talenten en eigenschappen iemand heeft die hierbij helpen. En het vertrouwen te hebben in deze eigenschappen. 

Een helderheidgevend boek over bovenstaande kwestie, en het hele (ingewikkelde) fenomeen burn-out vind ik het onlangs verschenen boek: ‘In de ban van Burn-Out’ van Christiaan Vinkers. Echt een aanrader.  

Wil je meer weten over burn-out in de zorgorganisatie en vooral hoe ik denk dat je dit wel niet kunt voorkomen? In mijn gratis webinars vertel ik je erover.

Blog1 op de 6 mensen burn-out? Onzin